Wednesday 12 March 2014

BAGEDIL AYAM


 Ini adalah bahan2 nak wat bagedil

250 gram daging/ayam kisar
1 biji bawang besar
2 btg cili api
1 genggam daun sup
1/2 cawan tepung beras
1/2 camca teh kunyit serbuk
Garam secukup rasa
7 biji kentang



- gorengkan kentang dan tumbuk halus.
- gorengkan daging



Cara2 menggoreng Daging Begedil

1. Panaskan 1/2 senduk minyak masak. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau
2. Masukkan daging kisar yg tlh dibilas bersih dan goreng seketika dgn api sederhana
3. Masukkan pula daun sup yg telah dihiris halus brsama sedikit kunyit serbuk
4. Akhir sekali masukkan 1 sudu garam, ikut kesesuaian banyaknya begedil. Jgn gaul garam dalam adunan yg nak diuli kerna garam mngkin tk sekata.
5. Angkat daging yg siap digoreng dan diketepikan.


Ok siap adunan daging tu!!

Cara2 nak buat bagedil: 
1. Adunkan bahan2 yg siap digoreng dgn tepung beras/ tepung gandum pun blh ok
2. Kepalkan dan bentuk ikut saiz yg disukai..



Goreng BAGEDIL
1. Celup dgn telur yg dipukul rata



2. Goreng dgn api perlahan smp perang

Siap dan Makan!!!!

1 comment: